Neguit permanent

A Tsitsi Dangarembga la vaig conèixer gràcies al premi Veu Lliure del Pen català. La història que explicava en una entrevista que li van fer a la televisió em va interessar tant que vaig decidir llegir-me el llibre del qual parlava immediatament. Aquest llibre és Neguit Permanent i està publicat per l’editorial L’Agulla Daurada en català.

Portada del llibre Neguit permanent de l'escriptora Tsitsi Dangarembga

Tsitsi Dangarembga va néixer a Mutoko, Rhodèsia, actualment Zimbàbue, el 1959. A part d’escriptora, també és cineasta i activista. Reconeguda referent del feminisme, des dels seus llibres ha mostrat la realitat social del seu país i d’Àfrica en general sobretot des del punt de vista de la dona. Neguit permanent és la primera part de la seva trilogia semiautobiogràfica. En aquest primer llibre coneixem a la Tambudzai, una camperola de tretze anys que vol estudiar per tenir un futur millor, però s’enfronta a la realitat de ser dona a un país a on es prioritza l’educació dels fills mascles.

Neguit permanent és la sensació d’una jove que sobre la seva esquena porta el pes de la tradició familiar patriarcal i l’imperialisme colonial que ho esquitxa tot. És una càrrega molt feixuga que gairebé no la deixa respirar. Ella només vol aprendre i tenir un futur millor lluny de la brutícia i la pobresa de casa seva. La Tambu és noia que vol ser independent, però que viu lligada a una família i unes obligacions que la col·loquen en una posició moltes vegades asfixiant a on en poques ocasions pot decidir per ella mateixa.

La Tambudzai inicia el seu camí cap a l’autodescobriment explorant el seu passat familiar, les relacions que s’estableixen entre totes les persones de la seva família i les obligacions que es creen entre elles. Ella bascula al mig, com pot, per sobreviure i créixer com a persona independent més enllà d’un futur que els seus pares i el seu tiet, cap de la família sembla que ja han decidit. Un futur que la pot deixar al camp treballant la terra i tenint els fills d’un home que marcarà un futur en el qual ella sembla que no té res a dir.

Tot i això, la Tambudzai trobarà el seu camí propi. Des de la casa pairal a l’escola de la missió. Un camí difícil en el qual serà espectadora de molts canvis. En aquest periple espacial i personal, la Tambu veurà també com canvia el seu país. Com la tradició xoca contra la modernització europea que ve a “civilitzar als salvatges”.

Estic desitjant continuar aquest camí amb la Tambudzai i descobrir cap a on ens portarà en els dos llibres restants. La prosa de Dangarembga t’atrapa, gràcies a ella coneixem el que li passa i el que pensa la seva protagonista, els seus neguits i les seves emocions, però també coneixem un país i com evoluciona, com s’enfronta a aquests reptes, com intenta independitzar-se i continuar un camí sense un colonitzador al darrere que li digui el que ha de fer, com la Tambu, Zimbàbue està també trobant el seu propi camí.

You may also like