Festival Minibeat, els sons petits poden ser grans

Ja us hem parlat en diverses ocasions de Tiger Menja Zebra. És un dels grups que més ens agraden, la raó és que presenten una proposta musical diferent, potent, impactant i addictiva. Músics tan inquiets sonorament no podien ser menys que agitadors culturals, creadors amb arrels en una ciutat que els ha vist néixer i créixer musicalment. Per això, ara es llancen de ple a la creació del Festival Minibeat, un projecte amb propostes innovadores aptes pels més petits i els més grans. Un festival infantil de música que no és un festival de música infantil. Organitzat sota el paraigua de l’Arcada Koncerts, el Minibeat està gestionat per les ments inquietes de Xavier Font, Josep Arnan, Jordi Arnella i Sergi Palau amb la col·laboració de l’Ajuntament de Granollers, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, associacions, entitats i escoles de música de la ciutat. Serà el 24 d’abril. No te’l perdis i porta els teus fills amb tu.

 

 festival minibeat

 

Hi ha pocs festivals de música pensats perquè els puguin gaudir famílies amb nens; tenir nens ha ajudat a impulsar aquesta idea, suposo. Heu anat algun cop a un festival de música amb nens? Com va ser l’experiència?
Tots hem anat a festivals amb els nostres fills, i les experiències sempre han sigut molt positives, és una manera de gaudir en família.

 

Com i quan sorgeix crear el festival Minibeat?
Arran de la primera pregunta, els quatre organitzadors del festival tenim fills i tenim inquietuds per la música, això ens va impulsar a organitzar aquest festival, també perquè vàrem veure que hi havia un dèficit a la nostra ciutat d’un esdeveniment d’aquest estil.

 

Per què Minibeat?
Buscàvem alguna paraula que fes referencia a la música i als petits. Aquest ens va agradar.

 

Com ha sigut el procés de crear un festival des de zero? Heu trobat suport per part de la comunitat musical i artística de Granollers? Amb quines dificultats us heu enfrontat?
Doncs ha sigut un procés molt gratificant, sobretot perquè a mesura que hem anat presentant el nostre projecte a tothom, hem vist que la predisposició era molt bona. Estem molt agraïts a tota la gent que participa en el festival, tant en tasques de producció, artistes, Ajuntament de Granollers, monitors, etc… La involucració de tots ells, ha fet que les dificultats hagin estat mínimes per engegar la primera edició del MINIBEAT.

 

És un festival infantil de música, no un festival de música infantil. A vegades es creu erròniament que la música té edats i que per als nens és millor música infantil. Esteu d’acord amb això?
Exactament!! MINIBEAT és un festival infantil de música, no un festival de música infantil. Què vol dir això? Doncs que no portareu els vostres fills a ballar al ritme del clàssic “En Joan petit quan balla”, sinó que tota la família gaudireu d’actuacions amb música alternativa de qualitat. Tots ens anem fent grans, molts anem tenint fills, els horaris nocturns es compliquen, però no per això volem deixar de gaudir de la cultura en família. Els més petits també es mereixen poder sortir del circuit tradicional.

 

Festival Minibeat Culturaca

 

Com va ser la selecció dels grups participants? Quina idea heu tingut present a l’hora de dir aquest grup ens interessa?
Doncs la nostra idea era combinar artistes locals, amb artistes amb una trajectòria contrastada. Fins i tot comptarem amb la presència de dos grups de rock format per nens i nenes d’entre 11 i 14 anys. En la selecció dels grups hem tingut en compte que l’espectacle que ens poguessin oferir tingues interès per tota la família, tant per petits com per grans, i en aquest sentit estem molt satisfets del cartell que hem aconseguit tancar.

 

Faran propostes diferents de les quals normalment fan els grups per ser un festival infantil de música?
No, la nostra idea és precisament el contrari, el que volem és que els artistes facin els seus concerts tal com els farien qualsevol altre dia, l’única diferència significativa que hi haurà és que el nivell del volum de les actuacions estarà més baix de l’habitual.

 

A la promo es menciona que MiniBeat és un esforç per proposar altres pedagogies musicals. Quines són aquestes pedagogies musicals?
Això feia referència a destacar que hi ha altres maneres d’aprendre a fer música, no només des d’un punt de vista reglat a través d’escoles oficials de música, sinó a poder aprendre a tocar instruments sense cap tipus de pressió o escolarització, a través d’amics i companys que et puguin ensenyar a fer quatre acords i poder tocar cançonetes a casa. Abans era més comú que hi hagués instruments als menjadors de les cases, una guitarra a un racó, etc… I els petits a força d’ escoltar al tiet tocant cançons s’engrescaven a aprendre. Ara no és tan comú això. Cal reivindicar també l’aprenentatge autodidacte. En certa manera ho volem promoure.

 

Als nens se’ls ha d’entretenir molt, suposo que ja ho teníeu present a l’hora de programar el festival? Què podran fer els nens a part de gaudir de la música en directe?
El festival MINIBEAT no només ofereix música, sinó que omplirà Roca Umbert Fàbrica de les Arts d’activitats divertides per viure en família. Podreu participar en el concurs de disfresses Disfressa’t de punk (trobareu les bases al web del festival), gaudir d’una exposició de fotografies musicals a càrrec de Bandbandfest, remenar al mercat de roba, gaudir de diferents espectacles de pallassos, malabars… També podreu visitar l’estudi de gravació de RUMB, assistir a la gravació en directe del programa Maximum Clatellot, participar a diferents tallers, com el de fabricació d’instruments amb materials reciclats a càrrec de Carla Aledo, el taller de dibuix a càrrec del col·lectiu Entre Mares, el taller de maquillatge a càrrec del centre Margaret, el taller de perruqueria a càrrec de Reir, el taller de Body Percusion a càrrec dels Amics de la Unió, el taller de música per nadons a càrrec de l’escola Combo, el taller Escola del Rock, eltastet d’instruments a càrrec de RUMB, el taller de percussió a càrrec de Taka Taka Combo i el taller de creació d’un conte en directe a càrrec de la il·lustradora Liliana Fortuny.

 

La idea del festival neix amb voluntat de continuïtat?
Per descomptat que si, aquesta és la primera edició, però la nostra idea és que MINIBEAT tingui continuïtat els pròxims anys.

 

 

You may also like