La ciutat de les il·lusions. Ursula K. Le Guin
Continuem llegint les obres d’Ursula K. Le Guin en català de la mà de Raig Verd. La fortuna literària ens somriu. Gràcies per regalar-nos aquesta meravella. La ciutat de les il·lusions és la tercera novel·la que l’autora va publicar i l’última que l’editorial ha editat de moment. No fa falta que digui que Le Guin és un dels pilars de la literatura de ciència-ficció i que sense ella, aquesta no seria el que és. Dir que ella és un referent, és quedar-se curta. Aquesta novel·la es va publicar l’any 1967 i tanca la trilogia de Hainish en l’univers de l’Ekumen, després de les seves dues obres mestres La mà esquerra de la foscor i Els desposseïts. Que també us recomano i molt.
A La ciutat de les il·lusions, coneixem a un home d’ulls grocs que apareix caminant nu al bosc. No recorda qui és, d’on ve, què fa allà, no recorda ni com expressar-se o parlar. No té nom. No té passat. Està clar que no és d’allà, ningú té uns ulls com ell, però una família l’acull, el cuida i el fa un membre més. Ensenyant-li a parlar, a expressar-se, a tornar a ser ell mateix o almenys alguna cosa semblant al que era, ja que no recorda el seu res. Allà li donen un nou nom, Falk.
En Falk vol saber més, vol descobrir qui és, i per això, marxarà en un viatge perillós, però a l’hora d’autodescobriment fins a la ciutat d’Es Toch. Allà hi viuen els Shing, l’enemic de la Lliga de Tots els Mons que va envair el país i té a la població sotmesa, encara que ningú els ha vist des de no se sap quan. En el seu periple coneixerà amics i enemics, perills i meravelles, farà descobriments importants i finalment, arribarà al lloc a on espera trobar totes les respostes a les seves preguntes.
Com sempre a les obres d’Ursula K. Le Guin, això és més que una novel·la de ciència-ficció. A La ciutat de les il·lusions ens parla de mentides, d’il·lusions falses, d’una societat que viu envoltada de capes i capes de mitges veritats, relats, mentides i més mentides que la fan reaccionar de determinada manera. En parla, de com hem de mirar cap a fora i cap a endins. Mira als altres i a nosaltres mateixos, per descobrir la veritat i no deixar-nos enganyar per les aparences. Com sempre també, aquesta obra escrita ja fa unes quantes dècades està de total actualitat, si no fixeu-vos en les maleïdes fake news que milions de persones es creuen sense dubtar. Una lectura imprescindible com qualsevol obra que hagi sorgit de la fascinant ment d’Ursula K. Le Guin.