El llibre de Phoenix de Nnedi Okorafor
Ara que el desastre de Sant Jordi ha afectat tantes editorials petites, no està de més mostrar el nostre suport a les editorials independents. I la millor manera de fer-ho és: llegint els seus llibres. Raig Verd ha publicat fa poc El llibre de Phoenix de l’escriptora nord-americana Nnedi Okorafor. Aquesta novel·la és una precuela del primer llibre que l’editorial va publicar de l’escriptora, Qui tem la mort. En podeu llegir aquí la ressenya que ja en vaig fer d’aquesta obra, us la recomano també molt. Si voleu saber què va passar abans que l’Onyesonwu deslligués tot el seu poder, aquest és el vostre llibre.
Phoenix és una dona que va néixer fa tres anys, però que té l’aparença d’una de quaranta. En realitat és un EspeciMen. Una creació alterada genèticament per ser accelerada i créixer més ràpid del normal. També té uns poders que no coneix realment. És una nena en un cos de dona i sense experiència. Phoenix viu a la torre 7 de Nova York, a on viuen altres persones amb les quals el Gran Ull experimenta sense compassió. L’únic amic que té el Saeed, se suïcida després de veure alguna cosa terrible a la torre. Llavors, una Phoenix que mai s’havia plantejat escapar d’aquesta presó, decideix buscar la llibertat. I no només la seva, sinó de totes les persones amb les quals s’experimenta. La seva decisió canviarà la seva vida però també el destí i el futur del món sencer.
Gairebé tots els èssers humans que viuen a les torres són d’ascendència africana. Com esclaus moderns. En aquesta història de ciència-ficció, Nnedi Okorafor ens parla de racisme, però també de la cobdícia dels rics, de la invisibilització d’altres cultures, de supremacisme. I sobretot, del menyspreu d’Occident per tot el que no sigui com ells.
Amb molta crítica, per descomptat. El llibre de Phoenix també és una aventura emocionant. A on una dona explica la seva història en primera persona. Una dona que es descobreix a si mateixa i que mostra la seva força per empoderar-se. Mantenint l’equilibri entre l’evolució del personatge i l’acció del llibre, que n’hi ha i molta. Phoenix reneix, com el seu propi nom indica, però amb cada renaixement, també creix com a persona en un temps rècord. Accelerada, no ha tingut l’oportunitat de conèixer la seva mare, de ser una nena, una adolescent, viure les experiències que totes i tots vivim.
El llibre del Phoenix és el complement perfecte a Qui tem la mort. Una forma d’entendre perquè el món era com era quan l’Onyesonwu també va decidir rebel·lar-se contra el que creia que era injust.
El libro de Fénix de Nnedi Okorafor
Ahora que el desastre de San Jordi ha afectado a tantas editoriales pequeñas, no está de más mostrar nuestro apoyo a las editoriales independientes. Y la mejor manera es: leyendo sus libros. Raig Verd ha publicado hace poco en catalán El llibre de Phoenix de la escritora norteamericana Nnedi Okorafor. Crononauta ha editado la versión en castellano. Esta novela es una precuela del primer libro que la editorial publicó de la escritora, Qui tem la mort. Podéis leer aquí la reseña que ya hice de esta obra, os la recomiendo también mucho. Si queréis saber qué pasó antes de que Onyesonwu desatara todo su poder, este es vuestro libro.
Phoenix es una mujer que nació hace tres años, pero que tiene la apariencia de una de cuarenta. En realidad, es un EspeciMen. Una creación alterada genéticamente para ser acelerada y crecer más rápido de lo normal. También tiene unos poderes que no conoce realmente. Phoenix es una niña en un cuerpo de mujer y sin experiencia. Vive en la torre 7 de Nueva York, donde viven otras personas con las cuales el Gran Ojo experimenta sin compasión. El único amigo que tiene, Saeed, se suicida después de ver algo terrible en la torre. Entonces, una Phoenix que nunca se había planteado escapar de esta prisión, decide buscar la libertad. Y no solo la suya, sino de todas las personas con las cuales se experimenta. Su decisión cambiará su vida, pero también el destino y el futuro del mundo entero.
Casi todos los seres humanos que viven en las torres son de ascendencia africana. Como esclavos modernos. En esta historia de ciencia ficción, Nnedi Okorafor habla de racismo, pero también de la codicia de los ricos, de la invisibilización de otras culturas, de supremacismo. Y sobre todo, del desprecio de Occidente por todo el que no sea cómo ellos.
Con mucha crítica, por supuesto. El llibre de Phoenix también es una aventura emocionante de una mujer que explica su historia en primera persona. Una mujer que se descubre a sí misma y que muestra su fuerza para empoderarse. Manteniendo el equilibrio entre la evolución del personaje y la acción del libro, que hay y mucha. Phoenix renace, como su propio nombre indica, pero con cada renacimiento, también crece como persona en un tiempo récord. Acelerada, no ha tenido la oportunidad de conocer su madre, de ser una niña, una adolescente, vivir las experiencias que todas y todos vivimos.
El llibre de Phoenix es el complemento perfecto a Qui tem la mort. Una forma de entender porque el mundo era como era cuando Onyesonwu también decidió rebelarse contra lo que creía que era injusto.