Dune de Frank Herbert o com la unió fa la força
Després de veure la meravellosa versió que Denis Villeneuve ha fet del clàssic Dune, em van entrar moltes ganes de llegir l’obra literària original. Per veure la pel·lícula, a més, em vaig preparar amb un revisionat de la versió de David Lynch. Què kitsch em va semblar tot i més després de veure la grandiositat i la preciositat amb la qual Villeneuve ens ha mostrat el món de Dune! Per submergir-me a les seves pàgines, em vaig comprar la meravellosa edició conjunta que Mai Més i Raig Verd van fer, però l’he tingut aparcada fins ara.
Ara quan he llegit les seves pàgines no puc posar altres cares o altres escenaris que els que ens va mostrar el director quebequès. El duc Leto Atreides no pot ser altre que Oscar Isaac, la dama Jessica Rebecca Ferguson, el sempre Fidel Gurney Halleck ha de ser Josh Brolin, l’Stilgar té la cara de Javier Bardem, el malvat baró Vladimir Harkonnen és Stellan Skarsgård i per descomptat, Zendaya és Chani i Timothée Chalamet és Paul Atreides o Muad’Dib o el Kwisatz Haderach o tots ells al mateix temps.
Frank Herbert va crear una obra espectacular, sens dubte. Arrakis se’ns ha quedat incrustada a l’imaginari col·lectiu. Dune amb el seu desert immens, els seus fremens d’ulls blaus, els cucs de la sorra i l’espècia. Ah, l’espècia! El centre de tot, no només d’Arrakis, sinó també de l’univers. Què seria dels viatges estel·lars sense ella?
Dune és una història de creixement i descobriment. Del jove Paul Atreides que viatjarà des del seu plàcid i aquós Caladan a un Arrakis perillós, desèrtic i ple de perills des del començament. Un Paul que estarà marcat pel seu destí, per les intrigues de les Bene Gesserit, però també pel desig de la seva mare i l’amor que sent pel seu pare. La dama Jessica, criada per les Bene Gesserit, que va decidir que en comptes de seguir els preceptes de la seva congregació, li va donar un fill mascle al seu marit, quan només estava destinada a donar-l’hi una filla. En Paul que canviarà tota la història, no només d’Arrakis sinó també de l’univers.
Un llibre que va més enllà de la ciència-ficció, que parla d’imperialisme, d’ecologia, de poder i d’emocions. Un llibre que continua estant d’actualitat tot i publicar-se als anys seixanta. I que per cert, va guanyar els premis Hugo i Nebula, els més importants del gènere. Dune ens explica com el duc Leto Atreides és enviat per l’emperador a Arrakis per substituir als Harkonnen com a gestor del planeta i la producció d’espècia que permet els viatges interestel·lars. Però allà es veurà ficat en una trampa que farà que el seu fill prengui un protagonista que mai s’hauria imaginat.
Dune és un planeta perillós a on les dificultats per viure són terribles i a on només els nadius han après a adaptar-se a les condicions del planeta. Paul descobrirà un nou Paul allà, descobrirà el seu destí i com acomplir-ho. No us explico més perquè crec que tothom sap més o menys de què va el llibre o ha vist les pel·lícules. Però evidentment, us recomano la seva lectura moltíssim perquè descobrireu molt més.
I la millor manera de fer-ho és amb aquesta meravellosa edició conjunta de Dune de Raig Verd i Mai Més Llibres. La teniu en tapa dura i blanda, ambdues són una joia. I com demostra la lluita entre la gent que viu a Arrakis i els explotadors que volen sotmetre’ls, la unió fa la força. I la unió d’aquestes dues editorials amb una línia editorial amb la ciència-ficció molt present ha creat una meravella que tothom hi hauria de tenir a la seva biblioteca. No tinc res més a dir. Llegiu el llibre, si us plau.
Dune de Frank Herbert o cómo la unión hace la fuerza
Después de ver la maravillosa versión que Denis Villeneuve ha hecho del clásico Dune, me entraron muchas ganas de leer la obra literaria original. Para ver la película, además, me preparé con un revisionado de la versión de David Lynch. ¡Qué kitsch me pareció todo y más después de ver la grandiosidad y la preciosidad con la cual Villeneuve nos ha mostrado el mundo de Dune! Para sumergirme en sus páginas, me compré la maravillosa edición conjunta que Mai Més y Raig Verd hicieron, pero la he tenido aparcada hasta ahora.
Ahora cuando he leído sus páginas no he podido poner otras caras u otros escenarios que los que nos mostró el director quebequés. El duque Leto Atreides no puede ser otro que Oscar Isaac, la dama Jessica Rebecca Ferguson, el siempre Fidel Gurney Halleck tiene que ser Josh Brolin, Stilgar tiene la cara de Javier Bardem, el malvado barón Vladimir Harkonnen es Stellan Skarsgård y por supuesto, Zendaya es Chani y Timothée Chalamet es Paul Atreides o Muad’Dib o Kwisatz Haderach o todos ellos al mismo tiempo.
Frank Herbert creó una obra espectacular, sin duda. Arrakis se nos ha quedado incrustada en el imaginario colectivo. Dune con su desierto inmenso, sus fremens de ojos azules, los gusanos de la arena y la especia. Ah, ¡la especia! El centro de todo, no solo de Arrakis, sino también del universo. ¿Qué sería de los viajes estelares sin ella?
Dune es una historia de crecimiento y descubrimiento. Del joven Paul Atreides que viajará desde su plácido y acuoso Caladan a un Arrakis peligroso, desértico y lleno de peligros desde el comienzo. Un Paul que estará marcado por su destino, por las intrigas de las Bene Gesserit, pero también por el deseo de su madre y el amor que siente por su padre. La dama Jessica, criada por las Bene Gesserit, que decidió que, en vez de seguir los preceptos de su congregación, le dio un hijo a su marido, cuando solo estaba destinada a darle una hija. Un Paul que cambiará toda la historia, no solo de Arrakis sino también del universo.
Un libro que va más allá de la ciencia ficción, que habla de imperialismo, de ecología, de poder y de emociones. Un libro que continúa estando de actualidad a pesar de publicarse en los años sesenta. Y que, por cierto, ganó los premios Hugo y Nebula, los más importantes del género. Dune nos explica cómo el duque Leto Atreides es enviado por el emperador a Arrakis para sustituir a los Harkonnen como gestor del planeta y la producción de especia que permite los viajes interestelares. Pero allí se verá metido en una trampa que hará que su hijo tome un protagonismo que nunca se habría imaginado.
Dune es un planeta peligroso donde las dificultades para vivir son terribles y donde solo los nativos han aprendido a adaptarse a las condiciones del planeta. Paul descubrirá un nuevo Paul allí, descubrirá su destino y cómo cumplirlo. No os explico más porque creo que todo el mundo sabe más o menos de qué va el libro o ha visto las películas. Pero evidentemente, os recomiendo su lectura muchísimo porque descubriréis mucho más.
Y la mejor manera de hacerlo es con esta maravillosa edición conjunta de Dune Raig Verd y Mai Més Llibres en catalán (hay ediciones en castellano por supuesto). La tenéis en tapa dura y blanda, ambas son una joya. Y cómo demuestra la lucha entre la gente que vive en Arrakis y los explotadores que quieren someterlos, la unión hace la fuerza. Y la unión de estas dos editoriales con una línea editorial con la ciencia ficción muy presente ha creado una maravilla que todo el mundo tendría que tener en su biblioteca. No tengo nada más que decir. Leed el libro, por favor.