bell hooks. Ensenyar pensament crític

L’any passat ens va deixar bell hooks, una de les grans pensadores del nostre temps. Intel·lectual, feminista, crítica cultural, activista, escriptora i professora afroamericana. L’obra de bell hooks s’ha centrat a lluitar contra el racisme, el gènere, la classe i el capitalisme. La interseccionalitat és important i no cal deixar de costat aquestes connexions que fan que l’opressió s’estengui per tota la nostra societat. Raig Verd, que celebra enguany el seu desè aniversari, publica en català i en castellà, Ensenyar pensament crític, un dels seus llibres imprescindibles. Està traduït al català per Josefina Caball i al castellà per Víctor Sabaté.

Retrat de l'escriptora bell hooks

En Ensenyar pensament crític, hooks ens regala 32 ensenyaments que ens guien, no sols dins de l’aula si no fora d’ella. Escrits arran de les seves experiències com a professora universitària, sobretot en universitats en les quals la majoria de l’alumnat és blanc. Per a bell hooks l’educació és el primer pas per a adquirir llibertat. Per tenir un pensament crític, educar-lo durant tota la nostra vida, no quedar-se en la superfície, explorar, indagar, reflexionar. Tot imprescindible per a ser lliures, per a tenir diversitat, igualtat i, per descomptat, democràcia.

El llibre es divideix en 32 ensenyaments/capítols en els quals bell hooks explora temes com: aprendre a superar l’odi, ser professora dona i negra en una universitat, el feminisme, el plaer de llegir, el sexe, el conflicte, com explicar una història,… Així fins a 32 experiències que ha viscut al llarg dels seus llargs anys d’ensenyament i que ha compartit amb l’alumnat i el professorat. Experiències que l’han ajudat a enfortir el seu propi pensament crític.

Porta del llibre Ensenyar pensament crític de bell hooks

En el llibre parla de referents per descomptat, com Paulo Freire, però també qüestiona tot el que ens ha ensenyat un sistema que està sustentat per valors racistes, sexistes, classistes i capitalistes. I de com lluitar contra tot això. Però sobretot, Ensenyar pensament crític desplega tota una sèrie d’eines útils i necessàries per a docents, però també per a qualsevol persona, que vulgui explorar el pensament crític. Uns consells plens de saviesa, d’anys d’experiència fent classes i relacionant-se amb els seus alumnes i de voler millorar com a professora, més enllà de la seva carrera com a escriptora.

Crec sincerament que tothom hauria de llegir Ensenyar pensament crític de bell hooks, aprendríem molt d’una cosa que necessitem amb urgència. Deixem enrere la superficialitat que ens inunda, explorem més enllà, gratem la superfície daurada que ens entra pels ulls i atrevim-nos a descobrir el que hi ha sota. Segurament ens sorprendrà tot el que descobrirem. Gràcies, per tant, bell hooks. I felicitats a Raig Verd per la seva impressionant labor editora aquests deu anys. Per molts anys i llibres més.

Texto en castellano

El año pasado nos dejó bell hooks, una de las grandes pensadoras de nuestro tiempo. Intelectual, feminista, crítica cultural, activista, escritora y profesora afroamericana. La obra de bell hooks se ha centrado en luchar contra el racismo, el género, la clase y el capitalismo. La interseccionalidad es importante y no hay que dejar de lado estas conexiones que hacen que la opresión se extienda por toda nuestra sociedad. Rayo Verde, que celebra este año su décimo aniversario, publica en catalán y en castellano, Enseñar pensamiento crítico, uno de sus libros imprescindibles. Está traducido al catalán por Josefina Caball y al castellano por Víctor Sabaté.

Retrato de la escritora bell hooks
Un hombre armado vigila la entrada a la comunidad de Crescencio Morales, en Michoacán, el 8 de diciembre de 2021.

En Enseñar pensamiento crítico, hooks nos regala 32 enseñanzas que nos guían, no solo dentro del aula sino fuera de ella. Escritas a raíz de sus experiencias como profesora universitaria, sobre todo en universidades en las que la mayoría del alumnado es blanco. Para bell hooks la educación es el primer paso para adquirir la libertad, tener un pensamiento crítico, educarlo durante toda nuestra vida, no quedarse en la superficie, explorar, indagar, reflexionar es imprescindible para ser libres, para tener diversidad, igualdad y, por supuesto, democracia.

El libro se divide en 32 enseñanzas/capítulos en los que bell hooks explora temas como aprender a superar el odio, ser profesora mujer y negra en una universidad, el feminismo, el placer de leer, el sexo, el conflicto, cómo explicar una historia,…así hasta 32 experiencias que ha vivido a lo largo de sus largos años de enseñanza y que ha compartido con el alumnado y el profesorado. Experiencias que le han ayudado a fortalecer su propio pensamiento crítico.

Portada del libro Enseñar pensamiento crítico de bell hooks

En el libro habla de referentes por supuesto, como Paulo Freire, pero también cuestiona todo lo que nos ha enseñado un sistema que está sustentado por valores racistas, sexistas, clasistas y capitalistas. Y de cómo luchar contra todo ello. Pero sobre todo, Enseñar pensamiento crítico despliega toda una serie de herramientas útiles y necesarias para docentes, pero también para cualquier persona, que quiera explorar el pensamiento crítico. Unos consejos llenos de sabiduría, de años de experiencia dando clases y relacionándose con sus alumnos y alumnas y de querer mejorar como profesora, más allá de su carrera como escritora.

Creo sinceramente que todo el mundo debería leer Enseñar pensamiento crítico de bell hooks, aprenderíamos mucho de algo que necesitamos con urgencia. Dejemos atrás la superficialidad que nos inunda, exploremos más allá, rasquemos la superficie dorada que nos entra por los ojos y atrevámonos a descubrir lo que hay debajo. Seguramente nos sorprenderá todo lo que descubriremos. Gracias por tanto, bell hooks. Y felicidades a Rayo Verde por su impresionante labor editora estos diez años. Por muchos años y libros más.

You may also like