La glàndula d’Ícar. Anna Starobínets


Mai Més Llibres publica en català aquest recull de relats titulat La glàndula d’Ícar de l’escriptora russa Anna Starobínets. Ara exiliada a Geòrgia, les seves crítiques obertes al govern de Putin no són benvingudes al seu país natal. Reconec que no la coneixia fins que la meva amiga Rosario López, Srta. Devoralibros a Instagram me la va recomanar. I gràcies al fet que ho va fer, vam poder veure la seva presentació al CCCB de Barcelona.

Portada del llibre La glándula d'Ícar d'Anna Starobínets


Anna Starobinets va néixer el 1978 i és una de les autores més destacades de la nova generació d’escriptors russos de ciència-ficció o ficció fantàstica. Va publicar el seu primer llibre, Una edad difícil el 2005. És llicenciada en Filologia per la Universitat Estatal de Moscou. Ha treballat per alguns dels diaris més importants del país. També escriu literatura infantil i juvenil, així com guions de pel·lícules i sèries de televisió.

Ja us vaig parlar del seu llibre autobiogràfic Tienes que mirar que publica Impedimenta. Ho podeu llegir aquí, però aquest llibre és totalment diferent. Aquests són relats de pura ficció.

és com el seu subtítol indica, un llibre de les metamorfosis. Tots els personatges viuen un procés de canvi. Un canvi d’una vida normal a una situació irreal i estranya que els envairà. La seva literatura és una literatura del que és estrany, però banyat sempre d’una quotidianitat que fa que les seves històries siguin esfereïdores.


Què llegirem a La glàndula d’Ícar? Una operació quirúrgica rutinària a la qual tots els homes se sotmeten i que fa que siguin “més agradables” canviarà moltes coses. Dos productors de pel·lícules una mica estranys interessants en l’obra d’un jove guionista tenen un projecte intrigant entre mans. Una parella que vol passar la resta de la vida junts. Un jove escriptor que guanya una residència literària en una ciutat increïble. Un viatge familiar en tren portarà al protagonista a llocs inesperats. En un laboratori estatal tracten a un nen malalt que pateix un canvi quan experimenten amb ell. Una videoconsola nova canviarà la forma amb la qual els nens es relacionen amb el món.

Totes aquestes històries comencen des de la normalitat, la quotidianitat de la vida dels seus personatges, però aviat l’estrany entra en joc i comença a retorçar la realitat i a canviar-la. L’obscuritat començarà a prendre el comandament i a canviar-ho tot i no precisament a millor. Els personatges es veuran abocats a aquest nou món canviant que farà trontollar els fonaments de la seva vida. Més que relats de ciència-ficció semblen històries de terror. Un horror quotidià que fa més por que un de totalment aliè a la realitat. Amb ganes de llegir molt més d’Anna Starobínets.

Castellano

Mai Més Llibres publica en catalán esta compilación de relatos titulado La glàndula d’Ícar de la escritora rusa Anna Starobínets. Ahora exiliada en Georgia, sus críticas abiertas al gobierno de Putin no son bienvenidas en su país natal. Reconozco que no la conocía hasta que mi amiga Rosario López, Srta. Devoralibros en Instagram me la recomendó. Y gracias al hecho que lo hizo, pudimos ver su presentación en el CCCB de Barcelona.

Anna Starobínets nació en 1978 y es una de las autoras más destacadas de la nueva generación de escritores rusos de ciencia ficción o ficción fantástica. Publicó su primer libro, Una edad difícil en 2005. Es licenciada en Filología por la Universidad Estatal de Moscú. Ha trabajado para algunos de los diarios más importantes del país. También escribe literatura infantil y juvenil, así como guiones de películas y series de televisión.

Ya os hablé de su libro autobiográfico Tienes que mirar que publica Impedimenta. Lo podéis leer aquí, pero este libro es totalmente diferente. Estos son relatos de pura ficción. La glàndula d’Ícar es como su subtítulo indica, un libro de las metamorfosis. Todos los personajes viven un proceso de cambio. Un cambio de una vida normal a una situación irreal y extraña que los invadirá. Su literatura es una literatura de lo que es extraño, pero bañado siempre de una cotidianidad que hace que sus historias sean estremecedoras.

¿Qué leeremos en La glàndula d’Ícar? Una operación quirúrgica rutinaria a la cual todos los hombres se someten y que hace que sean “más agradables” cambiará muchas cosas. Dos productores de películas un poco extraños interesados en la obra de un joven guionista tienen un proyecto intrigante entre manos. Una pareja que quiere pasar el resto de la vida juntos. Un joven escritor que gana una residencia literaria en una ciudad increíble. Un viaje familiar en tren que llevará al protagonista a lugares inesperados. En un laboratorio estatal tratan a un niño enfermo que sufre un cambio cuando experimentan con él. Una videoconsola nueva cambiará la forma con la cual los niños se relacionan con el mundo.

Todas estas historias empiezan desde la normalidad, la cotidianidad de la vida de sus personajes, pero pronto lo extraño entra en juego y empieza a retorcer la realidad y a cambiarla. La oscuridad empezará a tomar el mando y a cambiarlo todo y no precisamente a mejor. Los personajes se verán abocados en este nuevo mundo cambiante que hará tambalear los cimientos de su vida. Más que relatos de ciencia ficción parecen historias de terror. Un horror cotidiano que da más miedo que uno totalmente ajeno a la realidad. Con ganas de leer mucho más de Anna Starobínets.

You may also like