Per fi, Mai Més ha publicat la tercera i última part d’aquesta trilogia de la gran Octavia E. Butler. Imago és el seu títol. Ja us vaig parlar de les dues primeres parts (ho podeu llegir aquí per la primera i aquí per la segona). Però, fem una mica de memòria.
Els alienígenes oankali van salvar la Terra de la destrucció, condemnada per una guerra nuclear. Els pocs humans que van sobreviure, agonitzaven a punt per a l’extinció. Però aquest salvament té un preu: un intercanvi. Els oankali sobreviuen fent intercanvis genètics constants amb les races que salven. Els pocs humans que queden a la terra hauran de barrejar-se i tenir fills amb els extraterrestres per sobreviure. D’aquesta unió neix una nova raça: els constructes. Aquest era el panorama de la humanitat en la primera part de la trilogia, Alba.
A la segona part, Ritus de l’edat adulta, aquests nous constructes, sobretot, el protagonista, fill de la protagonista de la primera novel·la, la Lilith, busca la seva pròpia identitat, ¿és més humà o oankali? I què passa amb els humans que no volen tenir res a veure amb aquest intercanvi?
En aquesta última part, Imago, Jodahs, el protagonista de la segona part, emprèn una nova transformació. És el primer constructe que no és com els altres, és una nova creació a la qual tan humans com oankali temen. És la por de nou al que és desconegut. Si en el segon llibre Jodahs és un nen i un adolescent, aquí arriba a la seva edat adulta.
És Imago, per tant, una història sobre el descobriment del món adult. Sobre com aquesta entrada en la maduresa afecta a les persones, com es viuen tots aquests canvis hormonals. Aquests canvis que ell viu brutalment, també afecten el seu entorn, la seva família, la gent que l’envolta.
Els llibres d’Octavia E. Butler són llibres de ciència-ficció, aquest gairebé sembla un llibre d’aventures també, però en el fons són llibres que reflexionen sobre la capacitat de l’ésser humà per destruir i destruir-se. Són llibres que parlen de la condició humana a través de les experiències que els seus personatges viuen en relació amb els extraterrestres, per exemple. I en parla d’esclavitud, d’abús de poder, d’injustícies, de maltractament, de com tracta la societat a les dones, especialment, a les dones negres, que sempre són les seves protagonistes.
Imago, i la trilogia completa, és una obra fascinant d’una de les millors autores que ha donat la ciència-ficció. Octavia E. Butler aconsegueix crear un món propi per parlar dels temes que la preocupaven. És igual si els alienígenes venen de Mart o d’una altra galàxia, el rerefons, el que realment importa és com els éssers humans ens comportem els uns amb els altres i veure la maldat i la bondat que la humanitat té la capacitat de crear. En això, la Butler és una gran mestra.
Castellano
Imago (Saga Xenogenesis III) de Octavia E. Butler
Por fin, Mai Més ha publicado la tercera y última parte de esta trilogía de la gran Octavia E. Butler. Imago es su título. Ya os hablé de las dos primeras partes (lo podéis leer aquí para la primera y aquí para la segunda). Pero, hagamos un poco de memoria.
Los alienígenas oankali salvaron la Tierra de la destrucción, condenada por una guerra nuclear. Los pocos humanos que sobrevivieron, agonizaban a punto para la extinción. Pero este salvamento tiene un precio: un intercambio. Los oankali sobreviven haciendo intercambios genéticos constantes con las razas que salvan. Los pocos humanos que quedan en la tierra tendrán que mezclarse y tener hijos con los extraterrestres para sobrevivir. De esta unión nace una nueva raza: los constructos. Este era el panorama de la humanidad en la primera parte de la trilogía, Alba.
A la segunda parte, Ritos de la edad adulta, estos nuevos constructos, sobre todo, el protagonista, hijo de la protagonista de la primera novela, Lilith, busca su propia identidad, ¿es más humano o oankali? ¿Y qué pasa con los humanos que no quieren tener nada que ver con este intercambio?
En esta última parte, Imago, Jodahs, el protagonista de la segunda parte, emprende una nueva transformación. Es el primer constructo que no es como los otros, es una nueva creación a la cual tanto humanos como oankali temen. Es el miedo de nuevo a lo que es desconocido. Si en el segundo libro Jodahs es un niño y un adolescente, aquí llega a su edad adulta.
Es Imago, por lo tanto, una historia sobre el descubrimiento del mundo adulto. Sobre cómo esta entrada en la madurez afecta a las personas, como se viven todos estos cambios hormonales. Estos cambios que él vive brutalmente, también afectan su entorno, su familia, la gente que lo rodea.
Los libros de Octavia E. Butler son libros de ciencia ficción, este casi parece un libro de aventuras también, pero en el fondo son libros que reflexionan sobre la capacidad del ser humano para destruir y destruirse. Son libros que hablan de la condición humana a través de las experiencias que sus personajes viven en relación con los extraterrestres, por ejemplo. Y nos habla de esclavitud, de abuso de poder, de injusticias, de maltrato, de cómo trata la sociedad a las mujeres, especialmente, a las mujeres negras, que siempre son sus protagonistas.
Imago, y la trilogía completa, es una obra fascinante de una de las mejores autoras que ha dado la ciencia ficción. Octavia E. Butler consigue crear un mundo propio para habla de los temas que la preocupaban. Es igual si los alienígenas vienen de Marte o de otra galaxia, el trasfondo, lo que realmente importa es como los seres humanos nos comportamos los unos con los otros y ver la maldad y la bondad que la humanidad tiene la capacidad de crear. En esto, la Butler es una gran maestra. Capitán Swing está editando sus libros en castellano, esperemos que pronto edite esta trilogía también.